Follow:
Home

HOME | Nieuwbouwwoning kopen: waar moet je op letten?

nieuwbouwwoning

Een jaar geleden zaten vriend en ik midden in onze huizenjacht. Onze flat was prima, maar werd met drie personen (waarvan één echt een ENORME berg speelgoed in huis heeft) toch wat klein. We wilden graag wat kopen, ergens in Friesland. Een aantal bezichtigingen, een bod en een fikse domper later zaten we er een beetje doorheen. Geen enkele woning kon tippen aan het huis waar wij een bod op hadden uitgebracht. Uit pure frustratie keek ik op Funda naar een nieuwbouwwoning. In eerste instantie in de veronderstelling dat het voor ons onbetaalbaar zou zijn, maar niets bleek minder waar.

Inmiddels wonen wij al een tijdje in onze nieuwbouw woning. Ik ben zó blij met deze keuze. Ik heb geen ervaring met het kopen van een bestaande woning, maar weet wel dat het kopen van een nieuwbouw woning iets anders in z’n werk gaat.

Waar vind je nieuwbouwwoningen? 

Onze nieuwbouw woning vonden we heel gemakkelijk op Funda. We hadden contact met de makelaar die ons alle informatie en folders gaf en een week later gaven we door dat we de woning inderdaad wilden kopen. Geen onderhandelingen, geen lotingen, niets. Het feit dat wij in Friesland wonen speelt hier wel in ons voordeel: wil je in een populairdere omgeving een nieuwbouw woning kopen dan zul je vaak mee moeten loten.

Dubbele lasten

Wat heel belangrijk is om rekening mee te houden, is het feit dat je gedurende de bouw van je woning met dubbele lasten zit. Terwijl jij de huur (of eventueel hypotheek) van je huidige huis nog betaald, begin je al tijdens de bouw met het betalen van de hypotheek van de nieuwbouw woning. Dit hoeft geen probleem te zijn, maar het sparen wordt wel aanzienlijk minder op deze manier ;-). Sommige mensen kiezen er daarom voor om tijdens de bouw tijdelijk bij iemand anders in te trekken. Wij hebben er bewust voor gekozen om dit niet te doen, maar ’t is zeker een optie!

Totale kosten

Een nieuwbouwwoning koop je vrij op naam. Dit houdt in dat je geen overdracht- taxatie- en makelaarskosten hoeft te betalen. Toch moet je er wel rekening mee houden dat er nog een smak geld bovenop de vraagprijs komt. Zo moet je zelf (waarschijnlijk) nog een keuken aanschaffen en is er misschien wel meer- of minderwerk dat je wilt laten uitvoeren. Zo hebben wij openslaande deuren laten plaatsen en ons toilet casco (kaal) op laten leveren. Daarbij kun je van tevoren al zien waar alles in huis komt te zitten: denk aan stopcontacten, aansluitingen voor de wasmachine, de locaties voor het licht. Wil je deze laten verplaatsen, dan moet je hier vaak ook nog geld voor neerleggen.

 

In elk huis moet je waarschijnlijk klussen, maar in een nieuwbouwwoning moet alles nog gebeuren. De vloer kost geld, de verf en/of het behang kost geld, de schuttingen kosten geld en het inrichten van je tuin kost ook geld. Al met al betaal je heel wat meer dan alleen de prijs voor het huis.

Geduld

Bij nieuwbouwprojecten begint de bouw vaak pas wanneer het grootste deel van de woningen verkocht is. Wij hadden de mazzel dat onze woning de laatste woning was die verkocht werd. Hierdoor wisten we dat de bouw al snel zou beginnen. Wanneer dit niet zo is, kan het zo nog een jaar duren voor de bouw überhaupt van start gaat. En dan kan het wachten wel heel lang duren.. Als de bouw eenmaal gestart is gaat de tijd gelukkig erg snel ;-). Het verschilt natuurlijk per project, maar in ons geval zijn ze halverwege januari begonnen en was de oplevering op 22 juni. Netjes, toch? 😉

Zou een nieuwbouwhuis ook iets voor jou zijn, of ga jij liever voor wat anders?

Liefs,
tineke

Share on
Previous Post Next Post

You may also like

4 Comments

 • Reply Milou

  Wij hebben ons huis in maart ’15 gekocht en de oud bewoners moesten toen nog ingeloot worden voor een nieuwbouwproject dus we konden pas een half jaar later de sleutel krijgen. Uiteindelijk zijn ze ingeloot en moesten toen ook nog een half jaar wachten op de bouw. Sinds kort zitten ze in hun nieuwe huis maar man, wat een gedoe. Vereist een hoop geduld zoiets haha! (En wij blij dat we een bestaand huis hadden gekocht :p )

  28 september 2016 at 07:50
  • Reply tineke

   Wij hadden dan de mazzel dat we in een huurwoning zaten.. met een koopwoning lijkt het me helemaal lastig! 🙈 Moet je tussendoor een andere woning vinden of hopen dat je huis verkocht wordt terwijl je andere huis al gebouwd wordt.. spannend hoor! (Jullie huis is ook echt heel mooi! 😍)

   28 september 2016 at 07:52
 • Reply Saskia

  Super leuk artikel om dit te lezen! Wij hebben geen nieuwbouw woning gekocht, maar wel eentje die geheel is gerenoveerd dit jaar. Kan niet wachten tot we einde van het jaar er eindelijk in zitten<3 Zou zeker wat meer artikelen willen lezen over jullie woning!

  2 oktober 2016 at 09:17
  • Reply tineke

   Gaat ook snel bij jullie! Heel benieuwd naar je blogjes daarover straks 😀

   2 oktober 2016 at 09:22

  Leave a Reply

  CommentLuv badge