Follow:
Food

FOOD | To do met bladerdeeg!

bladerdeeg

Ik kan me niet veel herinneren van de basisschool, maar één herinnering staat me nog altijd bij. Hoe oud ik was weet ik niet meer, maar met handenarbeid gingen we koken. Met bladerdeeg maakten we allerlei verschillende hapjes en kregen deze in een papieren zakje mee naar huis: mijn zakje redde het niet tot het eind van de middag.

Sindsdien ben ik gek op bladerdeeg. Toen ik er na jaren opeens achter kwam dat bladerdeeg gewoon te koop was in de supermarkt (ja, echt! Wist ik veel..) was ik door het dolle heen. Sindsdien probeer ik altijd een pakje in de vriezer te houden. Je kan er zó veel mee, en het is in in no-time klaar. Ik ging voor jullie (en vooruit: voor mezelf) naar simpele en snelle ‘to-do’s’ (Vind het woord recepten wat overdreven) met bladerdeeg. Leuk voor een verjaardag, als je onverwachts visite krijgt of gewoon als troostvoer. Komt ‘ie:

Bladerdeegstengels

Bladerdeeg stengels maak je heel snel en makkelijk en je kunt eindeloos variëren. Snijd het plakje bladerdeeg in 5 of 6 gelijke stroken en ‘beleg’ deze met je topping naar voorkeur, wikkel ze rond en leg ze op de bakplaat.

Twee van mijn favorieten zijn kaneelstengels en kaasstengels. Voor de kaneelstengels meng je een beetje kristalsuiker met kaneel, en strooit dit over de stroken heen. Voor de kaasstengels strooi ik er wat geraspte kaas met een snufje (zee)zout overheen. Om te zorgen dat het goed blijft zitten is het verstandig om ze eerst even in te smeren met een beetje melk of water, zodat het gaat plakken.

Leg ze 15-20 minuten in een voorverwarmde oven op 200 graden en klaar zijn ze.

Knakworst in bladerdeeg

Wellicht een van de meest bekende hapjes met bladerdeeg: knakworst gerold in een stukje bladerdeeg. Dit was één van de hapjes die we op de basisschool hebben gebakken, en ze hebben echt indruk gemaakt, want na al die jaren dacht ik er nog steeds aan ;-). Ik snijd het plakje bladerdeeg in vieren, en rol hier dan cocktailworstjes in. Wederom voor 15-20 minuten in een voorverwamde oven op 200 graden en voilà!

Salami-pesto flappen

Deze maakte Sarah eens voor onze picknick en sindsdien maak ik ze zelf ook regelmatig. Bestrijk het bladerdeeg met een beetje pesto en leg er een plakje salami op. Vouw het in een driehoek en weer eventjes de oven in. Je kunt ze ook als mini-variant maken door de bladerdeeg en het plakje salami in vieren te snijden en deze dubbel te vouwen.

Nutella snails

Oke, het klinkt niet direct heel smakelijk, maar de ‘slakken’ slaat alleen op de vorm van de hapjes. Na het recept van 2wmn wilde ik dit ook proberen, maar ik wilde het liefst wel snel klaar zijn. Dus besmeerde ik de plakken bladerdeeg gewoon met nutella, rolde ik ze op, en sneed ik ze in stukjes van 1-2 cm breed. Deze gingen ook voor 10-15 minuten in de oven (ook deze weer op 200 graden). Echt het proberen waard voor als je in een lekkere bui bent 🙂

Hebben jullie er nog iets aan toe te voegen?

Liefs,
tineke

Share on
Previous Post Next Post

You may also like

10 Comments

 • Reply Joyce

  Mmm ziet er lekker uit! Nu heb ik zin in Nutella en ik mag helemaal niks hahaha!

  17 oktober 2016 at 08:11
  • Reply tineke

   Ja, oeps! Dit blogje komt voor jou op het verkeerde moment 🙈

   17 oktober 2016 at 09:25
 • Reply Petra

  Oh, lekkerrr! Een bladerdeeghapje die ik leerde toen ik klein was (en nu nog steeds wel eens maak), is een plakje beleggen met kaas en (rauwe) ham of ontbijtspek. Oprollen, in stukjes snijden en even in de oven.

  17 oktober 2016 at 08:38
 • Reply Dita

  Mmmhh dat zier er lekker uit!

  17 oktober 2016 at 09:18
 • Reply Loes | Gewoon iets met Loes

  Oeh lekker! Ik hou ontzettend van bladerdeeg (ook ongebakken trouwens, gekke gewoonte he??). Ik maak er vaak ‘saucijzenbroodjes’ van: ik bak gehakt rul met speklapjeskruiden (zo’n zakje uit de supermarkt) en dan vul ik halve bladerdeegplakken en maak er dan dus vierkantjes van. Zo lekker! Die doen het ook altijd goed op partijtjes.

  17 oktober 2016 at 12:06
 • Reply Jonna@Burgertrutjes

  Lekkere hapjes!! Ben dit weekend ook aan de slag gegaan met bladerdeeg. Zo lekker!

  17 oktober 2016 at 13:38
 • Reply Ineke

  Dit komt als geroepen! Heb nog rol bladerdeeg liggen die op moet :p

  19 oktober 2016 at 14:42
  • Reply tineke

   Graag gedaan! 😜

   19 oktober 2016 at 14:44
 • Reply Lola

  gisteren heerlijke salami pesto flapjes gemaakt. Dankjewel!

  23 oktober 2016 at 20:26
  • Reply tineke

   Graag gedaan! 😉

   24 oktober 2016 at 17:07

  Leave a Reply

  CommentLuv badge